
ńskie, jak i przepisy wegańskie. Przeciętnemu zjadaczowi mięsa i nabiału trudno sobie wyobrazić to, jak można sporządzić jadłospis oparty na warzywach, owocach i nasionach. Natomiast weganie nieustannie udowadniają, że jest to możliwe i że kuchnia wegańska jest zdrowa. Kuchnia taka jest również smaczna, kolorowa i nie odbiera sił i energii.
Przepisy wegańskie
W dzisiejszych czasach przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie znaleźć można na popularnych forach internetowych, portalach społecznościowych oraz książkach kucharskich.
Wiele osób świadomie rezygnuje ze spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych. Kuchnia wegańska dostarcza wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Doskonałym zamiennikiem mięsa jest tofu, które świetnie nada się jako baza dań obiadowych oraz różnorodnych deserów i przystawek. W sklepach znaleźć można również tofu wędzone.
Przepisy wegetariańskie natomiast są po prostu
Przepisy wegańskie, a wegetariańskie. Ciekawy temat nieprawdaż? Niektórym wydawałoby się, że jest to jedno i to samo, lecz obie te kuchnie diametralnie się od siebie różnią. Kuchnia wegańska opiera się na warzywach, owocach, nasiona, orzechach, olejach roślinnych, zbożach roślinach strączkowych. Przepisy wegetariańskie natomiast są po prostu przygotowywane bez mięsa, z dopuszczalnymi dodatkami nabiałów, takich jak: ser, mleko, jogurty, jajka. Niby różnica między tymi dwoma kuchniami wydaje się mała, lecz prawda jak sami widzicie, jest nieco inna.